Aktuellt

Från Almedalen till USA

Bild på Almedalen-vinnarna Serendipity Challenge

Svemin har under de senaste åren medverkat i Almedalen via samarbetet Industrin tar matchen. På det så kallade Industriområdet har entreprenörstävlingen Serendipity Challenge hållits. 2016 tog Cellink hem utmärkelserna Årets startup och Industrins pris. 2017 fick SaltX Industrins pris och utsågs även till Årets tillväxtbolag. Nu har de varit på resa till New York och San Francisco.

Med samarbetet mellan entreprenörstävlingen Serendipity Challenge och Industrin tar matchen under Almedalsveckan 2016 och 2017 blev Industriområdet en mötesplats för entreprenörer, industrichefer och politiker. Svemin var på plats under veckan med representanter från flera av våra medlemsföretag. Som en av medlemsorgansationerna bakom Industrin tar matchen-initiativet ser Svemin och dess medlemmar innovation som en viktig drivkraft för att kunna hålla svensk industri hållbar och konkurrenskraftig.

Framtidens industri i fokus

När 50 entreprenörsföretag under Serendipity Challenge visade upp sina innovationer låg fokus på framtidens industri. Cellink var med och tävlade år 2016, år 2017 var de med och ställde ut i egenskap av vinnare 2016.

‒ Att vi fick Industrins pris och utsågs till Årets startup öppnade upp möjligheter att hitta duktiga investerare och nya medarbetare. Det underlättade den fortsatt utveckling av bolaget, säger Gusten Danielsson, CFO Cellink.

Cellink har utvecklat biobläck som gör det möjligt att skriva ut biologisk vävnad i bolagets egenutvecklade 3D-printer. Test av mediciner och kosmetika kan göras på den utskrivna vävnaden, i stället för på försöksdjur. Ett långsiktigt mål är att kunna skriva ut mänskliga reservdelar.

Tillverkningen av bioskrivarna sker lokalt i Sverige, men Cellink började tidigt sälja sina produkter över hela världen. Idag har Cellink 30 anställda med kunder i mer än 40 länder. Bolaget har öppnat tre kontor i USA utöver sitt svenska huvudkontor och är noterat på Nasdaq som även var ett av besöksmålen under USA-resan.

‒ Att få träffa så många med stora nätverk i USA var givande. Alla var angelägna att vara till hjälp, från investerare och rådgivare till handelskammaren i New York och Nordic innovation house i Silicon Valley. Det var en fantastisk resa, säger Gusten Danielsson, CFO Cellink

Lagrar värmeenergi i salt

Sommaren 2017 var det SaltX Technology tur att ta hem Industrins pris. Dessutom utsågs företaget till Årets tillväxtbolag. SaltX Technology utvecklar och säljer en patenterad teknologi som på ett unikt sätt möjliggör lagring av värmeenergi i salt.

– Att vara på plats i Almedalen gav oss en viktig plattform. Värdet var inte bara att vinna, det var intressant att få lyssna på andra och att få träffa industriföretag som kan bli framtida samarbetspartners. ABB och Stora Enso har vi redan haft möten med, säger Max M. Mohammadi, Business Development Director SaltX.

Cirka 50 % av jordens energikonsumtion går till värme och kyla samtidigt som efterfrågan på förnybar energi växer i hög hastighet. Utmaningen i förnybar energi ligger i att dessa ofta är ojämna, t ex att vinden bara blåser ibland, vilket ökar efterfrågan på energilagring. Då kan SaltX energilagringsteknologi vara en lösning.

– Resan var som en bonus. Att få en inblick i hur allt fungerar i USA och att få kontakt med till exempel Nordic Innovation House. Och så var det roligt att få lite insikt i att det inte bara är jättarna som Google som skapar värde, att även Stanford är viktigt, säger Max M. Mohammadi.

SaltX fokuserat nu på att vidare utveckla och kommersialisera fyra praktiska applikationsområden för teknologin. De möjliga tillämpningsområdena för tekniken är mycket stora och förutom egen utveckling satsar företaget på att hitta samarbetspartners som vill använda teknologin. Kunderna utgörs huvudsakligen av globala företag såsom Alfa Laval, Vattenfall, Mobile Climate Control och Rheem. SaltX Technologys aktie är listad på Nasdaq Stockholm First North.


Fakta: Serendipity Challenge-resa till USA

Resan till USA var en del priset för de bolag som utsågs till vinnare i Serendipity Challenge 2016 och 2017 i totalt fem olika kategorier. Både Cellink och SaltX tilldelades dubbla priser och hade därför med två representanter från respektive företag. I resan ingick besök på Nasdaq, Svensk-Amerikanska handelskammaren och Svenska Konsulatet i New York, Nordic Innovation House i Silicon Valley, Google och Stanford. Företagsrepresentanter fick även träffa inkubatorer och affärsjurister.

Industrin tar matchen

Genom Industrin tar matchen vill vi tydliggöra hur industriföretagens framgångar bidrar till den svenska välfärden. Svenska industriföretag ”tar matchen” varje dag, året runt på den globala marknaden. De utvecklar nya produkter och tjänster, marknadsför dem i hela världen, och de gör sitt yttersta för att driva hållbara och ansvarstagande företag. På Företagens välfärdsavtryck kan du se hur små och stora företag bidrar till den svenska välfärden.

Foto: Serendipity Challenge