Aktuellt

Kalkbesked - en lättnad för branschen

  • 2016-10-26
  • 22:52
  • Kalk

KALKBRYTNING. Regeringen pekade förra året ut delar av norra Gotland som Natura 2000-områden. Tills vidare gäller det inte längre. Det beslutade Högsta Förvaltningsdomstolen på onsdagen.
– Det är en stor lättnad, säger Kerstin Brinnen, branschjurist på Svemin.

Turerna kring de planerade kalktäkterna på norra Gotland har varit många och långa. Den 8 november hade EU-kommissionen kunnat sätta ett definitivt stopp för framtida kalkbrytning i området. Onsdagens beslut om inhibition innebär dock att sista ordet ännu ej är sagt, något som välkomnas av branschen.
– Vi tolkar det som en hoppfull signal att regeringens Natura 2000-beslut från förra året kan komma att upphävas, säger Kerstin Brinnen, branschjurist på Svemin.

Frågan är principiellt viktig för hela gruv- och mineralbranschen i Sverige.
– Vi behöver få klarhet i om regeringen verkligen får blanda sig i pågående miljötillståndsprövningar. Det handlar om våra medlemsföretags rättssäkerhet.

Ärendet om kalkbrytningen på Gotland är komplicerat, vilket också konstateras av Högsta förvaltningsdomstolen. Det är det som gjort att domstolen inte kunnat ta slutlig ställning i målet utan väljer att inhibera regeringsbeslutet tills vidare.

Utan dagens beslut skulle EU-kommissionen den 8 november 2016 ha beslutat att uppföra det aktuella området i förteckningen över Natura 2000-områden. Det hade medfört att bland annat Bungetäkten skulle förbi Natura 2000-område, även om Högsta förvaltningsdomstolen senare kommer fram till att regeringens gjort fel.

I kapitalkrävande verksamheter som mineralnäringen är det särskilt viktigt med tydliga och förutsägbara processer. Om Högsta förvaltningsdomstolen senare kommer fram till att regeringen trots allt handlat riktigt får det långtgående konsekvenser. För verksamheter som omfattas av miljöprövning blir framtiden mer oförutsägbar vilket givetvis gör det svårare att planera och att fatta investeringsbeslut.

Men frågan är alltså inte slutligt avgjord än.
– Vi följer ärendet mycket noggrant, säger Kerstin Brinnen.


För ytterligare kommentarer:
Per Ahl, vd Svemin
per.ahl@svemin.se
08-762 67 30
0705-41 67 82