Aktuellt

Svemin i Almedalen 2017

kommunikatör sökes

Almedalen innehöll i år ovanligt många spännande gruv- och mineralrelaterade aktiviteter. Representanter från Svemin och våra medlemsbolag diskuterade bland annat effektivare miljötillstånd, industrins betydelse för FN:s hållbarhetsmål och klimatsmart energianvändning.

Svemin medverkade främst på det så kallade ”Industriområdet” tillsammans med övriga branschorganisationer inom Industrin tar matchen. Området gjorde succé, inte minst vid #industrikampen, där några av de politiska ungdomsförbundens ordföranden tävlade om att få bli Almedalens statsminister. Vem vann då? Se ett sammandrag här:

Godkänn statistics, marketing cookies för att se denna video.

 

Sveminaktiviter – Ett axplock

Under tisdagen deltog Svemins kommunikationsdirektör Emma Härdmark i panelen på SGU:s seminarium Hur får vi fram världens behov av kritiska metaller och mineraler? tillsammans med representanter från Naturskyddsföreningen, Urbergsgruppen, Chalmers och SGU. Emma utgick i sin reflektion kring ämnet från Naturskyddsföreningens mineralhierarki men underströk framtidens betydande behov av kritiska metaller och mineral, och att vi därför framgent måste våga fokusera på prospektering och mer effektiva tillståndsprocesser för att säkra ytterligare brytning.

Svemins Emma Härdmark på scen hos SGU - Sveriges geologiska undersökning.

Svemins Emma Härdmark på scen hos SGU – Sveriges geologiska undersökning.

Onsdagen inleddes med att Mikael Staffas, direktör Gruvor Boliden deltog i seminariet Elektrifierad industri – bra för klimatet. Staffas berättade bland annat om de första helt eldrivna borriggar som finns på plats i Bolidens gruvor redan idag, men att många utmaningar återstår när det gäller elektrifieringen, inte minst med tanke på de speciella krav som gruvdrift ställer på teknikutrustningen. Idag är till exempel bristen på hybridkonstruktioner för el och diesel påfallande, i en tid när de flesta hybridmotorer drivs av el och bensin.

Jan Moström, LKAB och Mikael Staffas, Boliden frågas ut av infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Jan Moström, LKAB och Mikael Staffas, Boliden frågas ut av infrastrukturminister Anna Johansson (S).

I seminariet Tar varuägare ansvar som beställare? Ställ en transportköpare mot väggen bjöds publiken på ett annorlunda seminarieformat när Jan Moström, vd och koncernchef LKAB och Mikael Staffas, direktör Gruvor Boliden tillsammans med fyra andra företagsledare blev utfrågade av infrastrukturminister Anna Johansson (S). Intressanta och viktiga diskussioner fördes om hur företagen kan bidra till att Sverige når framtida transportpolitiska mål, trots geografiska utmaningar och hård internationell konkurrens.

Under dagen hölls också ett seminarium och en utställning om hur Industrin arbetar för att möta FN:s globala mål för 2030. Cementa, Atlas Copco, Nordkalk och LKAB ställde ut och på scen vid seminariet deltog LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström tillsammans med bland andra civilminister Ardalan Shekarabi. Se en film om dagen här:

Godkänn statistics, marketing cookies för att se denna video.

 

Roligast i Almedalen var Industrins eget #klimatbattle på onsdagseftermiddagen. På temat Elefanter i klimatpolitiken – klimatfrågorna vi inte pratar om – varför?​ tävlade Karin Comstedt Webb, hållbarhetsansvarig Cementa och Thomas Söderqvist, direktör Corporate Responsibility Boliden tillsammans med två andra företagsrepresentanter mot ett taggat lag bestående av fyra riksdagspolitiker. Mycket skratt och vassa oneliners, särskilt när de tävlande fick byta lag och roller med varandra.

Bolidens Thomas Söderqvist briljerar under årets Klimatbattle.

Bolidens Thomas Söderqvist briljerar under årets Klimatbattle.

Kön ringlade lång när Svemin, Jernkontoret och Industriarbetsgivarna bjöd in till Almedalens hårdaste mingel. Under uppsluppna former höll Svemins Emma Härdmark och Jernkontorets Anna-Karin Nyman en liten paneldebatt om klimatsmarta innovationer i gruv- och stålindustrin. I panelen fanns Maria Wetterstrand, grön samhällsdebattör, Jan Moström, vd och koncernchef LKAB, Mats Kinnwall, chefsekonom Industriarbetsgivarna och Martin Pei, teknisk direktör SSAB. Extra roligt att minglet uppmärksammades på Makthavares lista över Almedalens toppmingel.

Panelen under Almedalens hårdaste mingel

Debattörerna bekänner färg under Almedalens hårdaste mingel. Foto: Axel Öberg

Veckan avslutades för Svemins del på fredagen, när vår branschjurist Kerstin Brinnen medverkade på seminariet EU, gruvorna och Ojnareskogen. Seminariet utgick från rapporten EU och gruvorna – hot eller möjlighet för miljön?, som tagits fram på uppdrag av Miljöpartiet. För Svemins del är det viktigt att berätta om gruvornas betydelse för samhället och att reda ut missuppfattningar om vilka regler som gäller för prospektering och gruvdrift. Det är också viktigt att berätta om det aktiva arbete som den svenska gruv- och mineralnäringen bedriver för att utveckla teknik och metoder som innebär så begränsad omgivningspåverkan som möjligt.