Aktuellt

Atlas Copco samordnar EU-projekt för framtidens hållbara gruvsystem

  • 2016-12-20
  • 17:02
  • EU

Nu står det klart att Atlas Copco Rock Drills AB utsetts till samordnare för det europeiska konsortiet SIMS – Sustainable Intelligent Mining Systems. Initiativet finansieras av Horizon 2020 och har en budget på 16 miljoner euro över tre år.
– Glädjande för hela den europeiska gruvnäringen, säger Svemins vd Per Ahl.

Horizon 2020, EU:s största forsknings och innovationsprogram någonsin, vill se fler innovationer inom den europeiska gruvindustrin för att skapa fler arbetstillfällen och förbättra rutinerna inom gruvdriften. Detta har resulterat i ett europeiskt konsortium för hållbara smarta gruvsystem, där elva organisationer från fyra länder deltar. Svemins medlemsföretag Atlas Copco har utsetts till samordnare och deltar tillsammans med ABB, Agnico Eagle, Boliden, Ericsson, KGHM Cuprum, K+S KALI, LKAB, Mobilaris, Luleå tekniska universitet och RWTH Aachen University.

– Med ett så starkt konsortium är vi säkra på att vi kan leverera, säger Mikael Ramström, chef för Global Strategic Projects and Alliances inom divisionen Atlas Copco Underground Rock Excavation, samt projektkoordinator för SIMS.

Genom innovativa lösningar, som fokuserar på säkerhet, effektivitet och miljö, hoppas SIMS-medlemmarna inte bara bidra till ekonomisk tillväxt utan också till en modernare syn på gruvindustrin från allmänhetens håll. Exempel på innovationer som nu kommer att visas upp i aktiva europeiska gruvor är:

  • Ericssons 5G-kommunikation
  • ABB:s 800xA-processtyrning
  • Mobilaris underjordiska positioneringssystem
  • Atlas Copcos batteridrivna utrustning och automationsteknik för gruvbrytning

Svemins vd Per Ahl välkomnar initiativet och pekar på vikten av europeiskt samarbete kring innovationsfrågor.
– Ett initiativ av såhär betydande storlek bidrar inte bara till ökad säkerhet och teknik i våra gruvor, det stärker också hela den europeiska gruvindustrins konkurrenskraft. Det ligger väl i linje med Svemins vision om en hållbar och världsledande gruv- och mineralnäring.


Läs mer om:

Foto: Atlas Copco