Aktuellt

​Nej till kalkbrytning slår mot Sverige som industrination

Dagens besked om nej till kalkbrytning på norra Gotland påverkar Sverige som industrination.
– Vem vågar investera när förutsättningarna för tillståndsprövningen kan ändras under pågående rättsprocess, säger Kerstin Brinnen, branschjurist Svemin.

Efter mer än tolv år av tillståndsprövning om kalkbrytning på norra Gotland sa i dag Mark-och miljööverdomstolen nej till stenbrytning i uppmärksammade Bunge. Anledningen är det utpekande av Natura 2000 som regeringen gjorde 2015, mitt under pågående tillståndsprövning. Regeringens beslut gjorde att förutsättningarna för tillstånd ändrades i grunden och idag, efter mer än tolv års tillståndsprövning av den planerade verksamheten, kom alltså domen som klargör att verksamheten inte kan få tillstånd.

Turerna kring de omstridda områdena har med andra ord varit många, långa och komplicerade.

För verksamhetsutövare är det här en närmast Kafkaliknande situation. Det är helt orimligt att förutsättningarna förändras under pågående prövning, säger Kerstin Brinnen.

Dessvärre finns fler exempel inom gruv- och mineralbranschen där rättssäkerheten kan ifrågasättas. Kritiken är inte ny, branschen har drivit frågan om vikten av effektiva och rättssäkra tillståndsprocesser under lång tid. Frågan är mer aktuell än någonsin.

Tillståndsprocesserna måste ses över. Det måste finnas bättre förutsägbarhet i omfattning, innehåll och tidsåtgång. Det behövs också en större helhetssyn överlag i myndigheternas arbete, där man inte bara ser till sitt specialområde utan också till berörda verksamheter och väger in såväl miljöaspekter som sociala aspekter och samhällsekonomiska aspekter, säger Kerstin Brinnen. Först då kan vi prata på riktigt om vad som är hållbart.

Dagens besked från Mark- och miljödomstolen riskerar att få långtgående följder.

Gruv- och mineralindustrin är en kapitalintensiv och långsiktig verksamhet. Dagens besked skapar osäkerhet och kan äventyra investeringsviljan, men inte bara för gruv- och mineralnäringen. Det här drabbar inte bara vår bransch, utan slår mot Sverige som industrination. Alla som bedriver tillståndspliktig verksamhet har anledning att känna oro, säger Per Ahl, vd Svemin.


För mer information:

Kerstin Brinnen, branschjurist Svemin
0705-348849, kerstin.brinnen@svemin.se

Per Ahl, vd Svemin
0705-416782, per.ahl@svemin.se

Emma Härdmark, kommunikationsansvarig Svemin
0703-466048, emma.hardmark@svemin.se