Aktuellt

Efter hårda kritiken: Ministern möter gruvnäringen på Svemins Höstmöte

Bilden är ett kollage. Skärmdumpar från di.se samt foto av Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Efter åratal med allt mer ineffektiva och utdragna tillståndsprocesser har branschen fått nog. ”Smekmånaden är över”, dundrade Mikael Staffas, vd Boliden, och Jan Moström, vd LKAB i Dagens industri. De fick snabbt medhåll av ABB, Sandvik och Epiroc. I morgon onsdag möter ministern den svenska gruvnäringen på Svemins Höstmöte. Media hälsas välkomna.

Flera uppmärksammade gruvärenden ligger just nu på regeringens bord för avgörande. Tillsammans skulle de kunna skapa många nya arbetstillfällen, de allra flesta i glesbygd. Men sedan flera år råder en politisk låsning i regeringen.

-Det här är inget annat än ett förfärligt slöseri med investerade resurser och i förlängningen ett hot mot Sverige som gruvnation, säger Maria Sunér Fleming, vd Svemin.

Det var länge sedan en ny gruva öppnades i Sverige. Faktum är att ingen ny green-field gruva har öppnat i Sverige på tolv år, det vill säga en gruva utanför redan existerande gruvområden och som prövats mot gällande lagstiftning (miljöbalken och minerallagen).

Låsningen drabbar inte bara nya gruvor som till exempel uppmärksammade Kallak utanför Jokkmokkk. Även befintliga gruvor riskerar fastna i regelverket som nu när LKAB:s hela järnmalmsverksamhet i Kiruna ska omprövas i mark- och miljödomstolen och Bolidens koppargruva Aitik står inför en expansion och är beroende av tillstånd för den utvidgningen.

-Det är viktigt att här understryka att branschen inte på något sätt är ute efter lägre miljökrav på gruvorna, det är processerna i sig som måste vara mer effektiva och förutsägbara, säger Maria Sunér Fleming.

Förra veckans uppmärksamhet kring tillståndsprocessen, bland annat Dagens industris granskning, var därför mycket välkommen och i morgon möter alltså näringsminister Ibrahim Baylan det svenska gruvklustret vid Svemins Höstmöte.

-Vi ser fram emot att ta emot näringsministern och förväntar oss att han kommer med klargöranden kring de här högaktuella gruvfrågorna, säger Maria Sunér Fleming.


Om Svemins Höstmöte

Tid: Onsdag 27 november, kl 10-17. Näringsministern talar kl 10:15.
Plats: Nalen, Regeringsgatan 74, Stockholm

Svemins Höstmöte lockar varje år omkring 200 deltagare och vänder sig till ledande företrädare för det svenska gruvklustret, beslutsfattare och myndigheter. Se hela programmet och läs mer här.

För intervjuförfrågningar och pressackreditering
Emma Härdmark, kommunikationsansvarig Svemin, 070-346 60 48, emma.hardmark@svemin.se

För frågor kring Svemins Höstmöte
Moa Wejle, assistent Svemin, 073-938 64 64, moa.wejle@svemin.se


Svemin, branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige, representerar ca 40 företag med 13 000 anställda inom mineralproduktion, prospektering och teknik.
Klimatångest? I den gröna omställningen är metaller och mineral oersättliga byggstenar. Läs mer om gruv- och mineralbranschens hållbarhetssatsningar #mineralbidraget.
Svemin behandlar dina personuppgifter i enlighet med GDPR. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter: Svemins Integritetspolicy