Aktuellt

Ett händelserikt år för mineral- och gruvnäringen

När vi på måndagsmorgonen mottog beskedet att Northland Resources tvingats begära sig själva i konkurs är det inte bara företaget i sig utan framförallt de anställda och hela samhället i Pajala som vi tänker på.

Det engagemang och den framtidstro som Northland skapat har varit fantastisk. Man faller sedan på målsnöret med ett järnmalmspris som störtdykt. Det här beror delvis på en minskad efterfrågan men framförallt på grund av ett globalt överutbud av malm. Det här har gjort tillvaron mycket tuff för de nyetablerade företagen på järnmalmssidan.

Det finns också många glädjeämnen och många fina prestationer. Flera år av investeringar ger nu frukt, exempel är Bolidens Garpenberginvestering som känns mycket vältajmad med ett zinkpris på väg upp och LKAB:s Svappavaaraverksamhet som möjliggör större volymer av klimatsmarta ”green pellets”.

Det är en ynnest att kunna arbeta i en bransch där företagen belönas för sina hållbarhets- och årsredovisningar både nationellt och internationellt och där företagen tillhör Sveriges högst rankade arbetsgivare. Områden som visar att det verkligen finns ett framåttänk.

Tråkigt är det då att vi inte kan se en positiv förändring av tillståndsprocesserna. Vi har fortfarande en komplicerad och långdragen hantering där allt fler frågeställningar involveras sent i processen. SveMin driver frågan om förbättrade förhållanden.

Trots måndagens besked vill jag önska alla fina och avkopplande helger!

Med bästa hälsningar,

Per Ahl, VD SveMin