Aktuellt

Gruvhistoriker belönas för bästa examensarbete

Arbete om Filipstadsgruvor kammar hem branschens största stipendium för examensarbete. Det står klart när Janne Kempes stipendiefonds beslut offentliggjorts.
– Det är en stor ära, säger Jan Kruse, tidigare student vid Bergsskolan, Filipstad.

Gruvhistoriken, författaren och Bergskolan-alumnen Jan Kruse prisas nu för sitt historiska examensarbete om Finnmossens gruvor och malmkroppen Djupmalmen. Arbetet innehåller både en historisk beskrivning av området samt en teknisk beskrivning av malmen, dess potentiella värde och brytbarhet.

– Det är en stor ära och ett bevis på att jag gjort ett bra jobb. Förhoppningsvis kommer många kunna ha stor nytta av det i framtiden, säger Jan Kruse.

Att det blev just Filipstads Bergslag och gruvor examensarbetet skulle handla om var ingen slump.

– Jag är från trakten och har alltid varit intresserad av gruvorna i Filipstads kommun. Jag har skrivit ett antal böcker om gruvorna här men jag hade då ännu inte skrivit om Finnmossen, säger Kruse och fortsätter:

– Bergskolan tog upp mycket av min tid och nu är målet att blir klar med min bok om Finnmossen. Då har jag dokumenterat alla gruvor i kommunen, det är en milstolpe jag vill nå.

Tobias Kluge, branschjurist på Svemin och ansvarig för prospekteringsfrågor menar att historiskt material likt Kruses examensarbete kan ligga till grund för framtida prospektering.

– Historisk forskning och prospektering är ganska besläktat eftersom prospektering också ofta handlar om att leta i historiskt material. Det har Jan Kruse visat på ett föredömligt sätt i sitt examensarbete, säger Tobias Kluge.

Janne Kempes stipendiefond förvaltas av Svemin och fonden delar ut flera stipendier i samband med Svemins Höstmöte i november varje år. Tobias Kluge uppmanar därför studenter, handledare, företag och lärosäten att nominera examensarbeten med anknytning till gruvbranschen som godkänts under 2022 och 2023. I juni månad öppnar nästa nomineringsperiod.

– Av olika anledningar har fonden en ovanligt stor summa att fördela i år – missa inte detta tillfälle, säger Kluge.


Bedömningskommitténs motivering:

“Jan Kruse har på ett intressant sätt beskrivit Finnmossens gruvor och en malmkropp kallad Djupmalmen. Jans arbete visar på betydelsen av användande av historiskt material från prospektering och hur detta material kan ligga till grund för framtida prospektering. Arbetet innehåller både en historisk beskrivning av området samt en teknisk beskrivning av malmen, dess potentiella värde och brytbarhet. Det finns även rekommendationer för framtida prospektering, både av Djupmalmen och andra potentiellt intressanta områden i närheten. Det märks att Jan har ett stort intresse för gruvbrytning och dess historia, vilket gör detta arbete läsvärt och intressant inte bara för inbitna ”gruvmänniskor” utan även för en större publik.”

I bedömningskommittén ingick dr Jesper Hedin, Svemin, samt dr Katarina Nilsson, Svemin, utsedda av Svemins prospekteringskommitté. Jan Kruse tar emot stipendiet i samband med Svemins Höstmöte 2023.

FAKTA – Janne Kempes stipendiefond:

Janne Kempes Stipendiefond belönar ett eller fler examensarbeten som anknyter till och har betydelse för gruvbranschen. Exempelvis, men inte enbart, miljö, prospektering, malmgeologi, juridik, energi, klimat eller arbetsmiljö . Stipendiet vänder sig till examensarbeten med tillämpning inom svensk gruv- och metallproducerande industri.