Aktuellt

INVIGNING: Större maskiner och spännande specialeffekter när underjordisk publikfavorit nyöppnar

Nya Gruvan på Tekniska museet

Borra, spräng, lasta och utforska tusen meter ner i jorden. Efter en totalrenovering nyöppnar nu en av Tekniska museets mest populära utställningar. Tack vare bidrag från den svenska gruvnäringen hälsas en ny generation besökare välkomna ner i Gruvan.

3…2…1… boooom! I den nya gruvutställningen kan du avfyra en rejäl salva med hjälp av knappar och spakar i ett riktigt sprängskåp direkt från Kirunagruvan. Du kan kliva i ett par gula gummistövlar och känna på skillnaden i vikt mellan järnmalm och vanligt gråberg. I utställningen ser du också vikten av återvinning av metaller och hur gruvorna hanterar höga krav på miljöhänsyn.

Gruvan var en av de första utställningarna när muséet öppnade 1938 och är fortfarande, efter nästan 80 år, en av de allra mest populära attraktionerna. Under 2016 har utställningen totalrenoverats och för att skapa en så autentisk gruvmiljö som möjligt samarbetar Tekniska museet med Svemin – branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige.

– Samarbetet med Svemin ger oss en unik möjlighet att lära om svensk gruvindustri inifrån, träffa människor på olika platser inom branschen som kan bidra till utställningen genom olika berättelser om gruvarbete, förutsättningar, miljö, historia och framtid, säger Lars Paulsson, projektledare Tekniska museet.

Den nya utställningen görs möjlig tack vare bidrag från Svemins medlemsföretag.
– Tekniska museet är en fantastisk plats för nyfikna i alla åldrar, vi är mycket glada att vara med på den här resan, säger Per Ahl, vd Svemin. Nu ger vi en ny generation besökare möjlighet att uppleva den moderna svenska gruv- och mineralnäringen, även de som bor långt från våra verksamheter, säger Per Ahl.

Datum

  • Torsdagen den 16 februari kl 17:30. VIP-invigning, för inbjudna och media.
  • Lördagen den 18 februari, kl 10:00. Utställningen nyöppnar för allmänheten.

Media

Media hälsas välkomna till såväl VIP-invigningen som till den publika öppningen!
Pressackreditering via: calle.ros-pehrson@tekniskamuseet.se, 0739-577289.

Adress

Tekniska museet, Museivägen 7, Stockholm.

Foto: Tekniska museet


Detta finns också i den nya utställningen Gruvan:

Äventyret startar med hjälm på huvudet i gruvbussen som tar dig ned i underjorden. Framme i den moderna gruvans kontrollrum möts du av mängder av skärmar för att följa metallernas och mineralens väg runt jorden. I skåp och lådor hittar du prover på 40 olika metaller och industrimineral som behövs för att tillverka en vanlig mobiltelefon. Här finns också mikroskop och andra verktyg för att testa och analysera borrkärnor från urberget och en moddad version av dataspelet Minecraft.

Besökare kommer få ta plats i borrsimulatorn – en styrhytt där du själv får styra den enorma borren in i bergväggen för att göra hål för sprängmedel och lasta malm. Sedan är det dags för fika tillsammans med två gruvarbetare som berättar om hur det är att jobba tusen meter ner i berget.

Tekniska museets gamla gruvgångar har också fått en rejäl renovering – förutom nya ytskikt, mer realistiska gruvarbetare och stämningsfull belysning fylls de av nya överraskningar, sprängeffekter och andra spännande inslag. I den gamla Gruvan bjuds besökaren på en resa genom trånga, mörka gruvgångar där besökaren får uppleva hur det en gång så farliga arbetet i underjorden gick till hundratals år tillbaka i tiden.

Kontaktpersoner

  • Lars Paulsson, projektledare Tekniska museet, 070-2358111
  • Emma Härdmark, kommunikationsansvarig Svemin, 0703-466048