Aktuellt

Klartecken för Sveriges första nya gruva på 10 år

Botnia Exploration fick på onsdagen besked från Högsta Domstolen att det inte lämnas prövningstillstånd på Naturskyddsföreningens överklagande. Därmed vinner Mark- och miljööverdomstolens avgörande från december 2020 laga kraft och Sveriges första nya gruva på över tio år kan därmed starta.

Thomas Ljung, vd Botnia Exploration, tog emot beskedet med många känslor.

Grattis! Fäbodtjärn i Vindelgransele blir första nya green-field-gruvan i Sverige sedan 2010. Hur känns det?

– Tack, nu blir jag rörd, jag tänker på Bengt* idag, vi har kämpat för detta så länge. Det har varit en dröm för oss att starta en guldgruva. Det här är en verklig milstolpe för alla oss som jobbat med projektet. Det ska bli jättekul att äntligen få komma igång.

Ni har lyckats ta er hela vägen genom de ofta kritiserade tillståndsprocesserna. Vad har varit ert framgångsrecept, tror du?

– Vi är en liten gruva, med relativt liten markpåverkan, det tror jag spelade in. Men vi har också haft svar på alla frågor som dykt upp under processen. Sen har Bengt och jag varit ett fantastiskt team, han gasade och jag bromsade. Han var den visionära entreprenören och jag har jobbat på med finansieringen. Vi har samtidigt tyckt att det varit så roligt med prospektering och att vi hittade Fäbodtjärn 2012 var ett lyckokast.

När kommer guldgruvan Fäbodtjärn igång?

– Ja, nu börjar processen med markanvisning och vi tar fram den mer detaljerade tidplanen, brytningen kommer tidigast i vår.

Botnia Exploration heter ni, är det läge för namnbyte nu?

– Det är inte helt omöjligt, haha!

*Bengt Ljung, Thomas far, och tidigare vd för Botnia Exploration. Bengt avled i sviterna av covid-19 i januari i år.