Aktuellt

Mobilaris vinnare i SIP STRIM Swedish Mining Innovation Award 2019

Det i år nyinstiftade priset delades ut vid branschorganisationen Svemins Höstmöte på Nalen i Stockholm igår. De övriga två finalisterna som gjorde upp om titeln var Boliden för deras el-trolleylösning och Fortum Waste Solution för deras tekniska innovation kring recirkulering av vatten från gruvindustrin.

Jenny Greberg, programdirektör för SIP STRIM tillika juryns ordförande är väldigt glad att få dela ut priset till Mobilaris.

– Mobilaris har skapat en väldigt spännande lösning när de på ett smart sätt har lyckats kombinera befintliga tekniker för att skapa billiga och flexibla lösningar. Det här är en av komponenterna som möjliggör det paradigmskifte gruvindustrin står inför. Sverige är världsledande inom gruvteknik och Mobilaris lösning är verkligen ett fint exempel på svensk teknikutveckling och innovation där man genom samverkan mellan olika aktörer i gruvklustret, i det här fallet med Boliden, tar fram nya lösningar. En innovation med stor global potential.

Fr.v. Jenny Greberg, Programdirektör SIP STRIM och juryns ordförande, Lennart Evrell, styrelseledamot SCA, Svenskt Näringsliv och Epiroc (jury), Mikael Nyström och Hans Wahlquist från Mobilaris, Maria Sunér Fleming, vd Svemin (jury). Saknas på bilden: Margareta Groth, enhetschef Industriell utveckling, Vinnova (jury). Foto: Henry Lundholm/Tale.

Juryns motivering lyder: Vinnaren av Swedish Mining Innovation Award 2019 har genom stor uppfinningsrikedom hittat en lösning som är en förutsättning för det paradigmskifte som gruvbranschen står inför. Innovationen har global potential, och är ett fint exempel på svensk gruvinnovation i framkant. Man har med stor innovationshöjd kombinerat befintliga tekniker och skapat nya flexibla lösningar som enkelt integreras i befintliga system. Lösningen som är ett steg mot Industri 4.0 i gruvindustrin bidrar till ökad personsäkerhet, bränslebesparing och ökad produktivitet.

Mikael Nyström och Hans Wahlquist från Mobilaris som fanns på plats vid prisutdelningen verkade genuint överraskade över vinsten.

– Vi hade inte satsat på att vi skulle vinna, men det är faktiskt en fantastisk innovation vi har tagit fram. Det är lite som när man tog fram Ipad:en, man visste inte att man behövde den innan den fanns, säger Mikael Nyström, VD Mobilaris.

Läs mer om vinnarna på SIP STRIM.