Aktuellt

Myndigheter filibustrar i gruvfråga

En planerad gruva, ett världsarv och myndigheter som avsiktligt förhalar beslutsprocessen. I fredags försenades ärendet kring Kallak utanför Jokkmokk ytterligare.
– Den slående ineffektiviteten i det här ärendet är oacceptabel, säger Per Ahl, vd Svemin.

En järnmalmsgruva utanför Jokkmokk skulle innebära stora investeringar och riktiga jobb i en kommun som Landsbygdskommittén nyligen pekade ut som en av kommunerna i Sverige som har de största utmaningarna för att klara välfärden. Beskedet i fredags innebär att Länsstyrelsen förhalar processen ytterligare.
-Det här är ett häpnadsväckande agerande där myndigheter tillåts filibustra på ett förbluffande sätt, säger Per Ahl.

Kallakfyndigheten ligger 3,4 mil från Laponia. Så det handlar inte om en eventuell direkt påverkan, utan i så fall en eventuell indirekt påverkan. De nationella världsarvsmyndigheterna Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet vägrar yttra sig i frågan, uppger Länsstyrelsen.

Prospekteringsbolaget Jokkmokk Iron Mines uppfyller lagens alla krav för en bearbetningskoncession och har genom hela processen agerat proaktivt.
– Vi kan inte se varför de inte skulle beviljas en koncession, säger Per Ahl.
-Det här sätter fingret på hela frågan kring rättsosäkra och oförutsägbara tillståndsprocesser. Ansvariga myndigheter bör nu agera skyndsamt i frågan om Kallak, men hela systemet som vi har idag bör ses över.

Läs Länsstyrelsens svar här

Läs mer om fredagens besked här och läs landshövding Sven-Erik Österbergs reaktion här