Aktuellt

Janne Kempe-stipendium till Marit Lindbom

Stipendieutdelning ur Janne Kempes stipendiefond

Årets Janne Kempe-stipendiat inom området prospektering eller malmgeologi är nu utsedd. Marit Lindbom får stipendium om 15 000 kr för sitt examensarbete om apatitkemin i Kirunaområdets malmer.

Examensarbetet är skrivet vid institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser på Luleå tekniska universitet. Bedömningskommittén som utsåg Marit Lindbom till årets stipendiat bestod i år av Joachim Albrecht, Boliden Mineral AB, Annika Wasström, Boliden Mineral AB och Jan-Anders Perdahl, LKAB. Ur vinstmotiveringen:

Resultaten ger en ny kunskap av apatitkemin i Kirunaområdets malmer och bedöms som värdefulla för gruvindustrin och prospektering. Därutöver är arbetet mycket intressant även ur en rent akademisk synvinkel och det är därmed till nytta i ett vidare perspektiv.

Under middagen som följde på Svemins Höstmöte den 28 november fick Marit själv hålla en kortare presentation om sitt arbete, vilket inbringade uppskattande applåder från den engagerade publiken.

– Jag är jätteglad och samtidigt lite överväldigad av alla positiva frågor och kommentarer jag fick i samband med stipendieutdelningen. Det är och var superkul att se så många inom branschen börja visa intresse för de här lite mer undangömda skatterna i vår berggrund, och jag tror det kan leda till spännande saker i framtiden, säger Marit Lindbom.

Här kan du se fler bilder från Svemins Höstmöte 2017.