Aktuellt

Sverige störtdyker på global gruvlista

Från att ha varit på världens tio-i-topp-lista rasar Sverige nu i Fraser Institutes rankning över attraktiva gruvländer som släpptes på tisdagen.
– Regeringens kräftgång i gruvfrågor syns i det här resultatet, det är inget annat än alarmerande, säger Maria Sunér, vd Svemin.

2016 låg Sverige på plats 8, 2018 på plats 21 och nu störtdyker Sverige till plats 36. Från att legat mycket högt på Fraser Institutes lista har Sverige succesivt fått en allt mer medioker placering, efter länder som Ryssland, Mali och Ghana.

Den nya placeringen kommer att få konsekvenser. Den kapitalintensiva gruv-och mineralbranschen är helt beroende av långsiktiga investeringshorisonter. Att Sverige som nation betraktas som attraktiv för gruvinvesteringar är centralt och globala rankningar speglar därför av sig på marknaderna. När det gäller Sverige uttrycker investerarna nu oro över hur lagstiftningen tillämpas här i landet och även att det finnas inkonsekvenser i lagstiftningen.

Maria Sunér är bekymrad, men inte förvånad, över Sveriges nya placering.

– De interna låsningarna i regeringen verkar monumentala. Det är inget annat än en katastrof för ett land med höga klimatambitioner och en världsledande gruvsektor, ett land som skulle kunna spela en nyckelroll i EU:s ambitioner att öka den viktiga självförsörjningsgraden av råmaterial, säger Maria Sunér.

Det handlar både om klimatomställningen och vår välfärd. 2019 exporterades malmer, metall- och mineral till ett värde av 120 miljarder, 8 procent av Sveriges varuexport. Därtill exporterades modern gruvteknik för mer än 150 miljarder från företag med stark förankring i Sverige.

Maria Sunér fortsätter:

– Gruvnäringen är en framtidsbransch. Befintliga gruvbolag är redo att framtidssatsa med miljardinvesteringar. Sveriges rika berggrund ger unika möjligheter att hållbart utvinna de metaller klimatomställningen behöver. Och våra gruvteknikföretag är världsledande. Det är inte utan att man undrar vad Svenska regeringen håller på med.

– Vi från branschen har under lång tid varit extremt tydliga med att Sverige inte kan fortsätta såhär. Jag har sagt det förut, men jag säger det igen: Det är dags för ett omfattande nytag kring svensk mineralpolitik och tillståndsprocesserna. Sinka inte den reella klimatomställningen och en bransch som vill växa, säger Maria Sunér.

Det är det väl ansedda Fraser Institute i Kanada som ligger bakom gruvbranschens viktigaste jämförelseindex, Investment Attractiveness Index. Bakom Investment Attractiveness Index ligger data från såväl Policy Perception Index som Best Practice Mineral Potential Index. Investerare menar att det inte ensidigt går att titta på lagstiftning eller mineralpotentialen i ett land för att avgöra en potentiell investering. Faktorerna vägs samman i proportionerna 40-60 med anledning av att mineralpotentialen bedöms vara något viktigare än policyfaktorer.

I Policy Perception Index föll Sverige från plats 3 (2016) till 20 i den senaste rapporten. För Best Practice Mineral Potential Index föll Sverige från plats 21 (2016) till plats 50.

För mer information och intervjuförfrågningar
Emma Härdmark, kommunikationschef Svemin
+46(0)70 346 60 48, emma.hardmark@svemin.se

> Läs mer och ladda hem rapporten från Fraser Institute här


FAKTA: Investment Attractiveness Index 2020 (2019)

1. Nevada (3)
2. Arizona (9)
3. Saskatchewan (11)
4. Western Australia (1)
5. Alaska (4)
6. Quebec (18)
7. South Australia (6)
8. Newfoundland & Labrador (28)
9. Idaho (8)
10. Finland (2)

36. Sweden (10)

Sveriges placeringar 2016-2020