Aktuellt

Underjordisk publikfavorit har nyöppnat

3…2…1… boooom! Sprängarbasen Anna Krigsman från Bolidens Aitikgruva visade vägen när närings- och innovationsminister Mikael Damberg och styrelseordförande Christer Fuglesang sprängde igång nya gruvutställningen på Tekniska museet i Stockholm.

Efter en totalrenovering har nu en av Tekniska museets mest populära utställningar åter öppnat. Tack vare bidrag från den svenska gruvnäringen hälsas en ny generation besökare välkomna ner i Gruvan.

Gruvan var en av de första utställningarna när muséet öppnade 1938 och har i alla år varit en av de allra mest populära attraktionerna. Under 2016 har utställningen totalrenoverats och för att skapa en så autentisk modern gruvmiljö som möjligt har Tekniska museet samarbetat med Svemin.

– Samarbetet med Svemin ger oss en unik möjlighet att lära om svensk gruvindustri inifrån, träffa människor på olika platser inom branschen som kan bidra till utställningen genom olika berättelser om gruvarbete, förutsättningar, miljö, historia och framtid, säger Lars Paulsson, projektledare Tekniska museet.

Den nya utställningen görs möjlig tack vare bidrag från Svemins medlemsföretag.
– Tekniska museet är en fantastisk plats för nyfikna i alla åldrar, vi är mycket glada att vara med på den här resan, säger Per Ahl, vd Svemin. Nu ger vi en ny generation besökare möjlighet att uppleva den moderna svenska gruv- och mineralnäringen, även de som bor långt från våra verksamheter, säger Per Ahl.

På plats för att inviga var närings- och innovationsminister Mikael Damberg, som intervjuades av SVT i samband med invigningen. I artikeln Gruvan nyöppnar på Tekniska museet kommenterar han den nya utställningen.
– Det är jättespännande att det här kommer till stånd. Det är många barn och ungdomar som kanske aldrig har varit i eller upplevt en gruva. Vi har femton aktiva gruvor i Sverige som betyder mycket ekonomiskt och för vår tillväxt, men faktiskt också för den hållbara omställningen. Vi behöver nya och smartare material för att bygga nya smarta städer, smarta transportlösningar och vindkraftverk, säger Mikael Damberg.

Adress

Tekniska museet, Museivägen 7, Stockholm.

Foto: Anna Gerdén/Tekniska museet

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och Peter Skogh, museidirektör Tekniska museet. Foto: Anna Gerdén/Tekniska museet

Mikael Damberg provar Atlas Copcos borrsimulator. Foto: Anna Gerdén/Tekniska museet

Från vänster: Jan Moström, Christer Fuglesang, Anna Krigsman, Peter Skogh och Mikael Damberg. Foto: Anna Gerdén/Tekniska museet

Peter Skogh, museidirektör Tekniska museet och Emma Härdmark, kommunikationsansvarig Svemin. Foto: Anna Gerdén/Tekniska museet

Jan Moström, koncernchef LKAB och styrelseordförande Svemin. Foto: Anna Gerdén/Tekniska museet

Christer Fuglesang, astronaut och styrelseordförande Tekniska museet. Foto: Anna Gerdén/Tekniska museet

Christer Fuglesang, astronaut och styrelseordförande Tekniska museet. Foto: Anna Gerdén/Tekniska museet

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Foto: Anna Gerdén/Tekniska museet

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Foto: Anna Gerdén/Tekniska museet

Anna Krigsman från Bolidens Aitikgruva visar Mikael Damberg hur en gruvsprängning egentligen ska gå till. Foto: Anna Gerdén/Tekniska museet

Christer Fuglesang, Anna Krigsman och Mikael Damberg inviger utställningen med en rejäl smäll. Foto: Anna Gerdén/Tekniska museet

Detta finns också i den nya utställningen Gruvan:

Äventyret startar med hjälm på huvudet i gruvbussen som tar dig ned i underjorden. Framme i den moderna gruvans kontrollrum möts du av mängder av skärmar för att följa metallernas och mineralens väg runt jorden. I skåp och lådor hittar du prover på 40 olika metaller och industrimineral som behövs för att tillverka en vanlig mobiltelefon. Här finns också mikroskop och andra verktyg för att testa och analysera borrkärnor från urberget och en moddad version av dataspelet Minecraft.

Besökare kommer få ta plats i borrsimulatorn – en styrhytt där du själv får styra den enorma borren in i bergväggen för att göra hål för sprängmedel och lasta malm. Sedan är det dags för fika tillsammans med två gruvarbetare som berättar om hur det är att jobba tusen meter ner i berget.

Tekniska museets gamla gruvgångar har också fått en rejäl renovering – förutom nya ytskikt, mer realistiska gruvarbetare och stämningsfull belysning fylls de av nya överraskningar, sprängeffekter och andra spännande inslag. I den gamla Gruvan bjuds besökaren på en resa genom trånga, mörka gruvgångar där besökaren får uppleva hur det en gång så farliga arbetet i underjorden gick till hundratals år tillbaka i tiden.

Kontaktpersoner

  • Lars Paulsson, projektledare Tekniska museet, 070-2358111
  • Emma Härdmark, kommunikationsansvarig Svemin, 0703-466048