Aktuellt

Vilken är Sveriges bästa gruvinnovation?

Swedish Mining Innovation Award belönar en innovation eller ett projekt som varit av stor betydelse för gruv- och innovationssverige. Utmärkelsen vänder sig till innovationer och projekt med tillämpning inom svensk gruv- och metallproducerande industri.

Det finns även möjlighet att nominera en person eller annat som varit av betydelse för gruv- och innovationssverige till ett heders- eller inspirationspris.

Tre finalister kommer under hösten att presenteras med varsin film. Filmerna syftar till att sprida innovationen och kunskap om svensk gruvinnovation, både nationellt och internationellt.

Sista dagen att nominera är den 31 augusti 2021. Det går bra att nominera sig själv eller kollegor.

Tre finalister kommer att tas fram av en jury. Juryn utser sedan den slutliga vinnaren av Swedish Mining Innovation Award på Svemins höstmöte den 18 november.

> Nominera till Swedish Mining Innovation Award 2021

Jury
Jenny Greberg, programdirektör Swedish Mining Innovation, (ordförande)
Lennart Evrell, styrelseledamot SCA, Svenskt Näringsliv, ICA och Epiroc
Maria Sunér, vd Svemin
Cecilia Sjöberg, avdelningschef Industriell utveckling, Vinnova

Godkänn statistics, marketing cookies för att se denna video.


Vinnare 2020

Orexplore
Orexplores revolutionerande röntgenteknologi ger på kort tid detaljerad insikt om borrkärnans inre i 3d, såsom kunskap om strukturer, densitet, mineralogi och halter, allt i en och samma skanning. Orexplores lösning används idag av gruvor i Europa och Australien. Innovationen har stor utvecklingspotential även för ämnen med låga detektionsnivåer som guld, vilket är fokus för en stor del av den globala prospekteringen.

Minalyze
Minalyze unika skanner och molnbaserade mjukvara för digitalisering av stora volymer borrprover genererar högupplöst och konsekvent data genom snabb icke-förstörande insamling av multipla dataset. Minalyze har nått internationell kommersiell framgång med användare i Europa, Australien och Nordamerika, och därigenom visat innovationens nytta för den globala industrin.

Inspirationspris
VR-gruvan som utvecklats av det svenska konsortiet inom SIMS-projektet
VR-gruvan är ett fint exempel på en samverkan mellan industri och akademi som det svenska gruvinnovationssystemet bygger på. Den visualiserar hållbar intelligent gruvdrift på ett intresseväckande och verklighetstroget sätt, och skapar intresse och tillgängliggör kunskap om modern gruvdrift för en viktig målgrupp; barn, ungdomar och allmänheten.