Skolmaterial

Här samlar Svemin skol- och undervisningsmaterial som handlar om gruvor, metaller och mineral. Vad gör man när man prospekterar? Vad är bergarter och mineral? Hur funkar tillståndsprocessen? Behöver vi metall och mineral? Dessa och många andra frågor kan du få svar på här!

 

MineFacts

MineFacts är en faktasamling om gruvverksamhet, tillståndsprocesser, ekonomi och miljö. MineFacts finns både som bok och som hemsida där du kan läsa om hela värdekedjan kring gruvverksamhet. MineFacts är en produkt från EIT RawMaterials, ett organ inom Europeiska unionen, och gjordes i samarbete mellan Sveriges geologiska undersökning, Finlands geologiska undersökning, Luleå tekniska universitet och LTU Business.

https://www.minefacts.eu/swe

Geologisk

Geologisk är en digital skolsatsning om samspelet mellan geologi, naturresurser, hållbarhet och samhällsplanering. Syftet med satsningen är att skapa en mer grundläggande förståelse för geologins betydelse och väcka intresse för att arbeta med frågor som rör olika aspekter av geologi – till exempel naturresurser, infrastruktur, grundvatten och miljö. Bakom Geologisk står SGU, Sveriges geologiska undersökning.

https://www.sgu.se/geologisk/

Geologins Dag

Geologins Dag är en ideell förening som vill väcka nyfikenhet och visa nyttan som kunskap om geologi och geovetenskap ger samhället. Geologins Dag jobbar året runt med att synliggöra geovetenskap och firar stort i september. Geologins Dag är alltså både en temadag och en förening. På geologinsdag.nu finns mängder av skolmaterial från årskurs 1 till 9, plus övningar och överkurser. Där kan du också läsa mer om temadagen Geologins Dag som är den 12 september och mycket mer!

https://geologinsdag.nu/

BetterGeoEdu

Lär dig om naturresurser med Minecraft! BetterGeo är en mod till spelet Minecraft. En mod, eller modifikation, ändrar hur spelet fungerar, exempelvis genom att ändra eller lägga till funktioner. BetterGeo lägger till realistisk geologi till Minecraft – nya bergarter, jordarter, mineral och metaller samt nya, realistiska placeringar i världen för dessa. Modden introducerar även mijleffekter av gruvdrift samt nya verktyg och föremål som hjälper dig i spelet.

BetterGeoEdu har också undervisningsmaterial där du kan lära dig om bergarter och mineral, batterier och gruvdrift på ett roligt sätt.

Projektet finansieras av EIT RawMaterials, initierat och finansierat av European Institute of Innovation and Technology – ett organ i Europeiska unionen.

BetterGeoEdu Minecraft

BetterGeoEdu undervisningsmaterial


Nedladdningsbart

 

Metaller och mineral i människans tjänst (pdf)
Skolmaterial
Att användas i undervisningen
> Ladda ner

Stabilt (pdf)
Informationsbroschyr
Används vid presentation av gruvbranschen vid kontakt med skolor och mässor
> Ladda ner

Gruvmätare – ett spännande yrke (pdf)
Informationsbroschyr
Branschen behöver gruvmätare
> Ladda ner

My Mine (pdf)
Informationsmaterial
För gymnasiedagar, rekryteringsmässor
> Ladda ner