Svemin i media

Svemin i media

Här finns länkar till intervjuer och artiklar där talespersoner från Svemin medverkar eller intervjuas. Glöm inte att du också kan följa Svemin på Twitter, Instagram och via Gruvbranschen i media på Svemins förstasida där vi ständigt uppdaterar med nyheter om gruv- och mineralnäringen.

Sveriges Radio

2023-08-03

Svemin om förenklad prospektering: ”Väldigt positivt”

”Prospektering är den viktiga starten på gruvnäringens livscykel”, säger Maria Sunér.

Second Opinion

2023-06-16

Regeringen behöver höja tempot i omställningen

Om Sverige ska nå klimatmålen behöver industrins och transportsektorns elektrifiering gå fortare. Regeringens klimathandlingsplan behöver skapa förutsättningar för ett modernt och dubbelt så stort elsystem på mindre än 20 år.

Dagens Nyheter

2023-03-08

LKAB-chef prisas – ”Det är en bekräftelse”

Monika Sammelin, områdeschef på LKAB i Malmberget, tilldelas utmärkelsen Årets Fe 2023 för sitt arbete inom gruv- och stålindustrin.

– Det känns jätteroligt, det är en bekräftelse för mig själv och för LKAB att vårt arbete går åt rätt håll, säger hon.

Entreprenad

2023-03-03

Kvinnliga förebilder inom gruv- och stålindustrin

Nu är listan som ska uppmärksamma kvinnor i gruv- och stålbranschen här. Vi har tidigare skrivit om att nomineringarna till 40 över 40-listan startat. Nu är nomineringstiden slut och listan över de nominerade är släppt för andra året i rad. Den 8 mars, på internationella kvinnodagen, utses Årets Fe till en kvinna som gjort särskilda insatser i eller till anslutning till gruv- och stålbranschen.

 

NWT

2023-03-02

Författaren prisas – och hyllar sin hembygd: Byggde upp halva Värmland

Historia och framtid möts, när Jan Kruse skildrar Filipstads bergslags gruvhistoria. Nu får den idogt forskande författaren pris för årets bästa examensarbete av gruvföretagens branschorganisation Svemin.

Tidningen Näringslivet 

2023-02-14

Svenska gruvnäringen skickar kärleksbrev till Ebba Busch

Sveriges ledande gruvföretag skickar ett öppet kärleksbrev till beslutsfattare i Sverige för att lyfta upp betydelsen av näringen.

Svenska Dagbladet

2023-02-14

”Metallbrist hotar klimatomställningen”

Klimatfrågan handlar inte om huruvida omställningen är nödvändig. Enligt den amerikanska författaren Mark Mills är den brännande frågan om den ens är möjlig när efterfrågan på mineraler och metaller exploderar.

Affärer i Norr

2023-02-08

Camilla Backebjörk fick arbetsmiljöpris

Camilla Backebjörk, arbetsmiljöutvecklare på LKAB i Malmberget har fått Svemins arbetsmiljöpris 2023. Camilla Backebjörk fick ta emot utmärkelsen vid Svemins arbetsmiljökonferens på Kulturens hus i Luleå. Hon har i 13 år arbetat med frågor som rör arbetsmiljö och säkerhet.

 

Norrbottens Kuriren

2023-02-08

Allt färre olyckor i gruvorna – ny teknik bakom utvecklingen

Den analysen gör Åsa Dahlfors, rådgivare och expert på arbetsmiljöfrågor vid Svemin och Industriarbetsgivarna. – Den positiva utvecklingen är resultatet av att bolagen under lång tid prioriterat arbetsmiljöarbetet och att hela tiden strävar efter att bli tryggare och därmed attraktivare arbetsplatser, säger hon.

Dagens Industri

2023-01-03

Industrin hoppas på trendskifte: ”Har skett en tillnyktring”

”Allmänheten, politiker och myndigheter börjar få upp ögonen för mineral- och metallbehovet i samhället och vilka konsekvenser det får om leveranskedjor inte fungerar”, säger Tobias Kluge, jurist på gruvindustrins branschorganisation Svemin.

Dagens Industri

2022-12-20

Varning för kostnadschock i basindustrin

Svenska bolag kan gynnas av att EU stramar åt utsläppsrättshandeln, men samtidigt finns en oro för ökade kostnader. ”Sjötransporterna kommer bli 20-30 procent dyrare för svensk basindustri”, säger Hanna Stenegren, klimat- och energiexpert på Svemin.

 

DN Debatt

2022-10-18

”Fossilfri teknik kan bli vår viktigaste export i historien”

Att göra Sverige till ett fossilfritt föregångsland lägger grunden för ökat välstånd. Våra näringsområden står för drygt 70 procent av de svenska utsläppen av växthusgaser. Nu måste den nya regeringen gasa på i klimat­omställningen, i stället för att bromsa in.

Tidningen Näringslivet

2022-10-07

Företaget omringat av naturskydd – stoppar all verksamhet

– På Gotland har man påfallande ofta lagt skyddsvärda områden i närheten av kalkfyndigheter. Om vi ska ha kalkbrytning i Sverige så måste vi ta i anspråk de fyndigheter som finns, säger Maria Sunér, vd Svemin.

Aktuell Hållbarhet

2022-10-04

”Gruvindustrin är en nyckel till ökad biologisk mångfald”

Med Mining with Nature vill vi öka medvetenheten hos EU:s lagstiftare om att en hållbar gruvindustri är möjlig och faktiskt redan existerar, skriver Maria Sunér och Kristina Branteryd på Svemin, Pia Lindström på LKAB samt Joanna Lindahl på Boliden Gruvor.

Aktuell hållbarhet

2022-08-24

”Tillståndsprocesserna måste bli mer förutsägbara”

Mer förutsägbara tillståndsprocesser, högre tempo i omställningen och mer fokus på energieffektivisering. Det är några av önskemålen från fyra av Elektrifieringsrådets ledamöter: Naturskyddsföreningen, Svemin, Jernkontoret och Energigas Sverige.

Di Debatt

2022-06-21

En hållbar färdplan för gruvnäringen

I takt med att Sverige och resten av världen gör sig av med beroendet av fossila bränslen ökar efterfrågan på metaller och mineral. För att nå målet i Parisavtalet behövs en utbyggnad av vindkraftverk, solceller, batterier, elektrolysörer till vätgas och digital teknik, skriver Maria Sunér, vd Svemin och Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Altinget

2022-06-21

Industrin: Satsa på grön omställning – inte gränslös omprövning

Regeringens miljöprövningsutredning som presenterades i veckan är tyvärr en besvikelse och kommer inte förenkla för den gröna omställningen mer än på marginalen. Vi vill se ett ordentligt omtag. Det skriver åtta företrädare i Industrirådet.

Sveriges Radio

2022-06-08

Elbilar med svenska metaller är bättre för miljön

En ny sammanställning visar att Sverige kan utvinna flera viktiga metaller som krävs för att producera elbilar. Men utdragna tillståndsprocesser är ett problem tycker Jenny Greberg, biträdande Professor vid Luleås tekniska universitet. Maria Sunér, VD på Svemin, menar att klimatnyttan skulle vara tre miljoner ton koldioxid om nya svenska elbilar skulle produceras av svenska metaller.

DN Debatt

2022-05-11

”Infrastruktursatsningar viktigare än någonsin för Sverige och svensk industri ”

Företrädare för arbetsgivare och fackförbund i Industrirådet: Ett nytt säkerhetspolitiskt läge kräver anpassningar i den nationella planen för infrastruktur. Det handlar om underhåll av befintliga vägar och järnvägar, elektrifiering och en ny isbrytarflotta finansierad av staten.

Di Debatt

2022-04-27

Debatt: Cementkrisen är långt från över

Sverige riskerar fortfarande att bli utan cement, men från regeringen är det knäpptyst. Det finns ingen tid att vänta, ett beslut behövs omedelbart, skriver företrädare för svensk industri.

 

Altinget

2022-04-26

Industrin bromsar inte omställningen – det gör politiken

Enligt Klimatpolitiska rådet har Sverige alla förutsättningar att nå nettonollutsläpp, men det går för långsamt. Vi är de första att hålla med, men det är inte industrin som håller emot, skriver fyra branschorganisationer inom svensk basindustri.

Altinget

2022-03-22

Thorwaldsson ”Vi har tagit samernas intressen på allvar”

Gruvnäringens branschorganisation Svemin är nöjd med att regeringen beslutat om bearbetningskoncession, men tveksam inför de tolv villkoren. Den typen av villkor tas vanligtvis upp senare, i miljötillståndet och inom ramen för miljöprövningen, vilket sannolikt är klokt, enligt vd Maria Sunér.

Tidningen Näringslivet

2022-03-22

Grönt ljus för Kallak-gruvan – ”Vi är lättade idag”

”Vi är lättade idag men det har varit en orimligt lång handläggningstid för det här ärendet”, säger Maria Sunér, som är vd för Svemin, till TN.

SVT Norrbotten

2022-03-22

Svemin: Kallakgruvan kan bli modell för framtidens gruvbrytning

Maria Sunér, vd för Svemin som är en intresseorganisation för gruvdrift, välkomnar tisdagens besked om att Beowulf mining får brytningstillstånd i Kallak.

DN

2022-03-11

Råvaror kan bli nya brickor i Putins stormaktspel

Ryska råvaror omfattar långt mer än olja, gas och spannmål. Metaller och mineraler är redan brickor i stormaktspelet, och riskerar att bli Europas nya, långvariga beroende av Putins Ryssland.

Ytterst står EU-ländernas klimatomställning på spel.

VA Insights

2022-02-25

Maria Sunér: Elförsörjningsfrågan allt viktigare för gruvnäringen

-Det absolut viktigaste är tillståndsprocesserna. Att få till effektivare och mer ändåmålsenliga tillståndsprocesser för gruvnäringen. Det gäller hela kedjan från prospektering fram till att man har en aktiv gruva och kan förändra och utveckla den gruvan. Men även elförsörjningsfrågan är under uppsegling. Gruvnäringen kommer bli en väldigt stor elanvändare i framtiden, säger Maria Sunér.

Aftonbladet

2022-02-11

Det krävs för att gröna jobben ska bli svenska

Klimatomställningen går snabbt i industrin – tyvärr ligger politiken efter. Därför efterlyser vi en ny inriktning som underlättar för svensk industri att bidra till att påskynda den gröna omställningen. Maria Sunér, vd Svemin, Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna, Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall, Annika Roos, vd Jernkontoret

 

SvD Näringsliv

2022-01-13

Sverigebilden kan sänka gruvindustrin

Aldrig under 2000-talet har intresset för leta efter metaller och mineraler i Sverige varit så litet. Branschorganisationen Svemin oroas av att Sverige ses som ett krångligt investeringsland.

Svenska Dagbladet

2022-01-03

”Vi behöver metaller för att ställa om”

Replik. Mängden metaller och mineraler som vi använder under ett liv kommer att öka. Världen behöver ställa om till fossilfri energi, skriver Maria Sunér, vd för Svemin, i en replik.

SVT Nyheter

2021-11-23

Storföretagen: Avtalet blev för lamt – marknaden får lösa klimatkrisen själv

Sveriges mest klimatpåverkande företag tycker att avtalet från klimatmötet Glasgow borde blivit tuffare, visar en enkät som SVT gjort. Många efterlyser en global koldioxidskatt och befarar att för lågt ställda miljökrav utanför EU kan snedvrida konkurrensen och hota svenska jobb.

Altinget

2021-11-23

Ex-ministrarna i gruvnäringen: Tillsätt rätt generaldirektörer

Ska gruvnäringen utvecklas måste regeringen styra myndigheterna bättre – med regleringsbrev och med rätt generaldirektörer. Det anser de två gruvordförandena och ex-ministrarna Sven Otto Littorin och Anders Sundström.

Processnet

2021-11-22

Hybrit blev vinnare!

Vinnaren av Swedish mining innovation award 2021 är Hybrit för världens första vätgasreducerade järnsvamp.

Industrinyheter

2021-11-22

Svemin: Cementkrisen inte avvärjd trots förlängning av tillstånd

Regeringens besked att ge Cementa en tillfällig förlängning av tillståndet att bryta kalksten i Slite tas emot med blandande känslor.

Bergsmannen

2021-11-20

Svemin visar på gruvindustrins stora betydelse för svensk ekonomi

För första gången finns nu ett uträknat värde på hela det svenska gruvklustret, siffrorna presenterades i samband med Svemins höstmöte. Siffrorna bygger på rapporten ”Det svenska gruvklustrets ekonomiska värde”, framtagen av den ansedda konsultfirman Copenhagen Economics.

Näringslivets Medieinstitut

2021-11-17

”Medier borde syna miljöorganisationers argument lika hårt”

Medierna borde ägna mer krut på att granska myndigheters agerande och miljöorganisationers argument i tillståndsprocesser. Det säger Maria Sunér, vd på branschorganisationen Svemin, i en intervju med NMI.

Sveriges Radio, P1 Morgon

2021-10-18

Debatt efter LKAB-avslaget: Behöver miljölagen göras om? 

Hör Maria Sunér, vd för Svemin, de svenska gruvföretagens branschorganisation. Hör också Carl Schlyter, kampanjchef på Greenpeace.

SVT Nyheter

2021-10-12

Elbilar kräver fler gruvor i Sverige – regeringen ser över lagen

I takt med att klimatomställningarna går in i en än mer intensiv fas så kommer också långt fler och mer metaller att behövas. Nu vill regeringen se över minerallagen för att möjliggöra fler gruvor i Sverige.– Här måste man väga in klimatnytta och det ekonomiska värdet av gruvnäringen, säger Maria Sunér, vd Svemin.

 

Svenska Dagbladet

2021-09-16

”Omställningen kräver cement­produktion”

Cementkrisens negativa konsekvenser för jobben, Sveriges säkerhet samt den nödvändiga klimatomställningen är och förblir oacceptabla. Det skriver flera arbetsgivarorganisationer i en replik.

SVT Rapport 

2021-09-15

(10:30 in i klippet) En ny, tydligare politik som ger bättre förutsättningar för den svenska industrin – det kräver nu 14 bransch- och arbetsgivarorganisationer inom industrisektorn. Bland annat vill man se snabbare tillståndsprövningar och en garanterad elförsörjning.

Maria Sunér, vd Svemin, intervjuas.

Tidningen Näringslivet

2021-09-15

Industrins kravlista: ”Ska bli en världsledande nation”

Svensk industri lanserar ett 12-punktsprogram för att lyfta Sverige till världstoppen igen. ”Om vi inte löser tillståndsfrågan blir det svårt att genomföra investeringar för att klara av klimatomställningen”, säger Maria Sunér, vd på Svemin, till TN.

Tidningen Näringslivet

2021-08-31

Efter Cementa: Här är nya industrikrisen – ”Tröstlöst”

”Det är en väldigt olycklig situation”. Miljörättsjuristen Pia Pehrson menar att den svenska tillståndsprocessen har gått överstyr och att industrisatsningar är dömda på förhand. Cementa är bara början, företagsetableringar kommer att stoppas på löpande band, varnar experter.

– I stället för att skapa dialog med företagen har myndigheterna satt i system att sätta dem på de anklagades bänk. Myndigheter försöker på olika sätt hitta scenarier där saker på olika sätt kan gå fel. Företaget har det fulla ansvaret att utreda alla tänkbara scenarier och försäkra att inget kan gå fel och att det inte finns några tvivel om miljökonsekvenserna. Det skapar en stor obalans, säger Maria Sunér.

Nerikes Allehanda

2021-06-10

Metaller är en förutsättning för grön omställning

Slutreplik. Elisabeth Lennartsson, Aktion Rädda Vättern, menar i sitt inlägg i NA 26 maj att gruvnäringen inte är en del av lösningen på den klimatomställning vi alla står inför. Vi lyfter därför – återigen – den tunga rapport som International Energy Agency nyligen publicerade där de slår fast att tillgången till metaller och mineral tvivelsutan är en förutsättning för att klara den gröna omställningen.

Det som finns under våra fötter här i Sverige lade en gång grunden till vårt stabila välfärdssamhälle. I dag är det med och bygger det gröna samhället. Det ska vi vara stolta över.

Altinget.se Debatt

2021-06-08

Gröna omställningen beroende av tillgången till kritiska råmaterial

Replik. Takten i den gröna omställningen är direkt relaterad till tillgången på kritiska råmaterial. Det slår såväl Världsbanken som Internationella Energimyndigheten fast i var sin tung rapport som tydligt visar på det ökade behovet av kritiska mineral i omställningen till ett klimatneutralt samhälle.

Samtidigt kan vi inte fortsätta bygga vår gröna omställning på metaller och mineral från odemokratiska länder med svag, eller obefintlig, miljölagstiftning. För att inte tala om omfattande brister i arbetsmiljö och mänskliga rättigheter. För då blir den gröna omställningen, precis som Vetonu skriver i Altinget, ”en smutsig historia”.

DN Debatt Repliker

2021-04-21

”Inget motsatsförhållande mellan primära råvaror och återvinning”

Metaller och mineral är viktigare än någonsin, inte minst eftersom de är helt avgörande i förnyelsebara energilösningar, skriver KTH-forskaren Nils Johansson på DN Debatt. Han slår också fast att naturresurser är politiska. Vi är de första att instämma i båda hans påståenden.

Dock finns det ingen motsättning i praktiken mellan återvinning och primär produktion, som Nils Johansson påstår. Det är inte antingen eller. Det är både och. Dessutom är takten i den gröna omställningen direkt relaterad till tillgången på kritiska råmaterial, säger Maria Sunér, vd Svemin och Mikael Staffas, vd Boliden och styrelseordförande Svemin.

fPlus

2021-02-24

Sverige störtdyker: Väntat 15 år på tillstånd – ”Det är ju löjligt”

– Svensk gruvpolitik håller inte längre måttet. Det har blivit tydligt för det internationella investerarkollektivet att Sverige är ett land där det är svårt att ta sig hela vägen från prospektering till att öppna en ny gruva, säger Maria Sunér, vd Svemin.

Arbetsmarknadsnytt

2021-02-24

Tillståndsprocesser för gruvdrift på upp till 20 år. Nu tröttnar företagen och investeringar och arbetstillfällen hamnar i andra länder. Samtidigt duckar näringsminister Ibrahim Baylan för att Sveriges internationella rykte som gruvnation störtdyker.

– Jag är inte förvånad. Regeringen har sedan den tillträdde talat om transparens och förutsägbarhet men vi gruvbolag lämnas fortfarande helt utanför. Det gäller också alla de myndigheter som är inblandade i gruvtillstånd, säger Kurt Budge, vd Beowulf Mining.

Dagens Industri 

2021-02-24

Sverige störtdyker på global gruvlista – branschattack mot ”regeringens kräftgång”

Sverige rasar på listan över attraktiva gruvländer. I en ny rapport rankas Sverige på plats 36 – att jämföra med plats 10 för ett år sedan.

Altinget

2021-01-13

Debatt: Gruvnäringen stärker arbetet med biologisk mångfald

Ökad hänsyn till biologisk mångfald ska vara lönsamt. Inte bara för naturen utan också för affärerna. Vi har utvecklat en färdplan för hur det ska gå till och ser gärna att fler branscher följer efter, skriver branschorganisationen Svemin.

Dagens Samhälle

2020-10-30

Vi behöver utöka den svenska gruvbrytningen

Vi kan inte driva vår klimatomställning med hjälp av metaller och mineral från odemokratiska stater med låga miljökrav. Sverige har en av de hårdaste miljölagstiftningarna i världen och de svenska gruvorna är bland de mest miljö- och klimateffektiva som finns. Brytningen av metaller och mineral behöver därför öka här, skriver Svemins vd Maria Sunér Fleming och ordförande Mikael Staffas.

Svenska Dagbladet

2020-09-16

Nej, gruvnäringen drar ingen vinstlott

Ovisshet under mycket lång tid skapar osäkerhet hos alla inblandade. Tillståndsprocesserna måste vara mer effektiva än idag, skriver Maria Sunér Fleming, Svemin, i en replik.

Jennifer Andersson understryker i sin artikel på SvD Debatt 11/9 att dagens oförutsebara system skapar oro, det är vi i den svenska gruvnäringen de första att skriva under på. Systemet i sig, och tillståndsprocesser i synnerhet, måste vara både mer effektiva och mer ändamålsenliga än idag.

Ny Teknik

2020-09-04

Bromsa inte gruvnäringen – Europa behöver kritiska råmaterial

EU:s nya åtgärdsprogram för att trygga råmaterialförsörjning och minska importberoende av metaller och mineral sätter sökarljuset på Europas mesta gruvnation – Sverige.

Men här har ineffektiva tillståndsprocesser bromsat branschen i åratal. Nu är det hög tid att Sverige genomför en radikal förändring kring tillståndsgivning och utvecklar en samlad nationell råmaterialstrategi.

Sveriges Radio

2020-09-03

Metallproducenter vill ha kortare väg till att öppna nya gruvor

I dag presenterade EU-kommissionen en plan för att öka utvinningen av metaller i Europa, för att kunna nå klimatmålen 2050.

Maria Sunér Fleming, vd för Svemin, branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige, tror att det här kan leda till att fler gruvor öppnar i Sverige – både gamla men också helt nya gruvor.

Dagens industri

2020-05-03

En färdplan för industrin

Klimatsatsningar, en attraktiv investeringsmiljö och kamp för frihandel är viktiga delar för att säkra Sverige som industrination. Därtill behövs masstestning för att få i gång ekonomin, skriver flera företrädare för industrin.

Dagens Industri

2020-01-26

Fler kvinnor inom gruvnäringen – men fortfarande långt ifrån jämställt

Trots att branschen blir mer jämställd, är utvecklingen relativt svag. Redan under universitetsprogrammet med inriktning till den klassiska gruvingenjörsutbildningen är det så gott som endast män som söker.

”Redan där blir det en väldigt skev könsfördelning. När bolagen ska rekrytera så finns det inte kvinnor att rekrytera, för att det utbildas knappt några kvinnor inom vissa inriktningar. Så det är svårt att räta ut den skeva könsfördelningen när det inte finns tillräckligt med kvinnor att rekrytera” säger Emma Härdmark, Svemin.

Dagens Industri

2020-01-25

Gruvbranschen klimatsatsar: ”Plöjer ned miljardbelopp”

”Man har redan kommit långt i elektrifieringen och digitaliseringen av gruvdriften, men i förädlingen behöver man i många fall utveckla tekniksprång. CCS-teknik (koldioxidavskiljning och lagring) är till exempel viktigt för att cementbranschen ska nå nollutsläpp. Där är det viktigt att det finns stöd och en strategi från politiken”, säger Hanna Stenegren, klimat- och energiansvarig på branschorganisationen Svemin.

Dagens Industri

2020-01-24

Tröga tillstånd sinkar gruvnäringen – investerare väljer bort Sverige

”Det finns en väldigt god samverkan mellan gruvbolagen, teknikleverantörer och forskare. Vi har en möjlighet att vara ledande i att skapa en modern och hållbar gruvnäring både i Sverige och globalt, men en förutsättning är att vi löser upp knuten kring tillståndsgivningen”, säger Maria Sunér Fleming, Svemin.