Kalender

Fe-rukost

  • Datum

    2022-03-08
  • Tid

    09:00
  • Plats

    Digitalt

Välkommen Fe-rukost

På internationella kvinnodagen vill vi gärna äta Fe-rukost med dig. Där kommer vi avslöja vem som blir Årets Fe 2022.

Fe-rukosten kommer att sändas live den 8 mars, klockan 09.00 – 10.00 från Jernkontorets hus i Stockholm. Anmäl dig genom formuläret nedan senast måndagen den 7 mars klockan 12.00.

En länk till sändningen kommer att skickas ut till den e-postadress du uppger vid anmälan på eftermiddagen den 7 mars.

Vad: Fe-rukost med presentation av 40 över 40-listan samt pristagare av Årets Fe
När: 8 mars
Tid: 09.00 – 10.00
Var: Digitalt (länk skickas ut den 7 mars)
Kostnad: Kostnadsfritt

Till anmälan!


Mer om 40 över 40-listan och Årets Fe

Till listan nomineras kvinnor och icke-binära i gruv- och stålbranschen som gjort särskilda insatser inom sitt fält, där Årets Fe blir en person som en utsedd jury anser bör uppmärksammas särskilt. Bakom listan och utmärkelsen står nätverken Metallkvinnor och Women in Mining Sweden; arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna och branschorganisationerna Jernkontoret och Svemin. Årets Fe 2022 presenteras på Internationella Kvinnodagen 8 mars.

40 över 40 tas fram för första gången år 2022 men med avsikten att bli en årlig lista på 40 kvinnor och icke-binära över 40 år, verksamma inom de mansdominerade gruv- och stålbranscherna.

När 40-listan offentliggörs kommer också Årets Fe (Fe är benämningen på järn i det periodiska systemet) att utses, en utnämning som går till en person på listan som en utsedd jury särskilt vill uppmärksamma. Utnämningen sker vid årets Fe-rukost på Internationella kvinnodagen den 8 mars. Du hittar anmälan längre ner på sidan.

Listan och utnämningen Årets Fe har instiftats för att uppmärksamma och synliggöra kvinnor och icke-binära i (och i anslutning till) gruv- och stålbranscherna och lyfta den kompetens och erfarenhet som dessa personer bidrar med.

Kvinnor utgör endast 20 procent av alla medarbetare inom gruv- och stålbranscherna. För att vara fortsatt konkurrenskraftiga på en global marknad behöver industrin vara attraktivare för alla talanger och potentiella medarbetare med rätt kompetens. Inte minst när industrin nu står inför utmaningen att fylla ett enormt kompetensbehov. Parallellt med den utmaningen hamnar ofta fokus allt för ofta på unga kvinnor när kvinnor synliggörs på listor över branschtalanger.

Därför vill vi, som nätverk, arbetsgivar- och branschorganisationer, verka för en mer jämställd industri och samtidigt betona vikten av kunskap som kommer ur erfarenhet. Vi vill lyfta fram personer som är viktiga på våra företag och många gånger goda förebilder. Bland personerna på 40-listan kommer vi att utse Årets Fe och till den uppgiften tar vi hjälp av en jury bestående av personer från våra branscher.

Juryn för Årets Fe 2022

Juryn som utser Årets Fe består av Phetra Ericsson, EVP Group HR, Communication & EHS på Ovako Group, Maria Långberg, Executive Vice President and Head of People, Culture & Communications på SSAB, Nadim Penser, Vice President Human Resources på Epiroc, Carina Martinsson, HR-chef för affärsområde Järnmalm LKAB, Viktoria Lundqvist, arbetsrättsjurist och förhandlare på Industriarbetsgivarna, Emma Härdmark, ordförande för Women in Mining Sweden och Maja Boström, styrgruppen för Metallkvinnor.


Vi som gör 40 över 40

Listan 40 över 40 och utnämningen Årets Fe är ett samarbete mellan nätverken Metallkvinnor och Women in Mining Sweden; arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna och branschorganisationerna Jernkontoret och Svemin. Juryn består av branschrepresentanter och representanter från dessa organisationer.

Kontakt

Emma Härdmark | Kommunikationschef Svemin

Maja Boström | Kommunikationsdirektör Jernkontoret

Marina Lähteenmaa | Kommunikationschef Industriarbetsgivarna