Aktuellt

"Vi mörkar inga risker med asbest"

Vi välkomnar den uppmärksamhet asbest får just nu i bland annat Dagens Arbete. Det är viktigt att kunskap kring asbest och de sjukdomar som ämnet kan orsaka inte minskar. I perioder varit ganska tyst i frågan i media.

Frågan om asbest lyfts just nu upp på olika håll inom media. Bland annat i Dagens Arbete. I dag publicerar SveMin och GRAMKO ett inlägg, som en kommentar till Rolf Ählberg, f.d. arbetsmiljöombudsman IF Metall.

Vi välkomnar den uppmärksamhet asbest får just nu i bland annat Dagens Arbete. Det är viktigt att kunskap kring asbest och de sjukdomar som ämnet kan orsaka inte minskar. För det stämmer, som Rolf Ählberg skriver i sitt debattinlägg, att det efter 70-talets asbestlarm i perioder varit ganska tyst i frågan i media.

Inom gruvnäringen är den dock ständigt närvarande. Mineralet asbest förekommer naturligt på många håll i vår berggrund. Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen och föreskrifterna en skyldighet att riskbedöma arbetet och kontrollera att anställda inte utsätts för risker som kan medföra olyckor eller sjukdom. I Arbetsmiljöverkets föreskrifter om asbest specificeras vad som gäller när det finns risk för exponering av asbest. Dessa regler gäller även för gruv- och mineralindustrin.

Redan vid prospektering och planering av gruvbrytning görs analyser av bergets sammansättning och det är viktigt att ha ett samarbete mellan geologer, produktionsplanerare och produktionsansvariga så att åtgärder kan vidtas om det visar sig att berget innehåller asbest.

Om asbeststråk påträffas är det viktigt att ha kontroll på exakt var de finns, deras utbredning och om möjligt undvika dem. Dammbekämpning vid borrning, lastning, krossning etc är en central förebyggande åtgärd vid allt gruvarbete för att minimera risken för exponering av farliga ämnen som t ex kvarts och asbest. Det sker framförallt genom bevattning och med ventilation. I våra svenska gruvor sker i princip all produktionsborrning med hjälp av vatten vilket gör att berget som bryts innehåller mycket fukt vilket i sin tur medför låg dammhalt i luften. En annan viktig åtgärd är att tilluften till fordonshytterna har lämpligt filter. Om det trots förebyggande åtgärder ändå finns risk för exponering över gränsvärdet ska andningsmask användas.

Exponeringsmätningar för asbest har gjorts i våra svenska gruvor och resultatet visar att i de allra flesta fall ligger nivåerna under gränsvärdet. Under våren startade ett av våra större gruvföretag ett mätprojekt där exponeringsmätningar av asbest ingår. Mätresultaten håller för närvarande på att analyseras och sammanställas. Analys av asbestprover är inte något som företagen kan göra själva utan detta är en komplicerad analys som görs av ackrediterade lab. Resultaten från ovan beskrivna mätprojekt kommer att offentliggöras när analys och sammanställning är klar.

Rolf Ählberg antyder i sitt debattinlägg att gruvbranschen ”mörkar” riskerna med asbest. Vi håller inte med om det. Inom Gruv- och mineralindustrins arbetsmiljökommitté, GRAMKO, har riskerna med asbest diskuterats ett flertal gånger de senaste åren och vikten av att företagen har tydliga rutiner om asbest påträffas poängterats. Branschen jobbar ständigt med att förbättra säkerheten och rutinerna vid gruvarbete.

Vi välkomnar som sagt uppmärksamheten kring asbest, liksom vi välkomnar fokus på våra arbetsmiljöfrågor. Säkerhet och hälsa för våra anställda kommer främst i alla lägen.

Anders Henriksson, ordf GRAMKO och förädlingschef, LKAB Malmberget
Cecilia Andersson, arbetsmiljöexpert SveMin