Aktuellt

Hallå där, Lars-Åke Lindahl

Hallå där…


Lars-Åke Lindahl, ansvarig yttre miljö på Svemin och ordförande i TraceMets styrgrupp. 

Förra veckan lanserades rapporten från pilotstudien i samband med ett välbesökt expertwebinarium.

> Läs mer om TraceMet och ladda hem rapporten här


Namnkunniga talare och intressanta ämnen. Vad vill du särskilt lyfta fram från webinariet om TraceMets pilotfas?

– Det var mycket som blev riktigt bra, många kloka inspel. Egentligen vill jag lyfta fram helheten men om jag måste välja något ur programmet så skulle jag dels vilja slå ett slag för den politiska panelen. Att vi får en ökad kännedom om hur hållbar den svenska gruvnäringen är bland våra beslutsfattare är avgörande för framtiden. Det andra jag vill nämna är medverkan från LME (London Metal Exchange). Det är viktigt att sprida information om vad vi gjort utanför Sveriges gränser, och det var kul att LME prioriterade att vara med på vår övning.

Du har varit med från första början i utvecklingen av TraceMet-systemet. Vad tar du med dig?

– Åh, det har varit en spännande resa ända från start. Den svenska gruv-och mineralbranschen ligger långt fram globalt sett inom hållbarhetsområdet. Vi har därför länge efterfrågat ett väl avvägt sätt att mäta den här hållbarheten och att kunna använda det för att ”miljömärka” våra metaller och mineral. TraceMet föddes ur det. Det jag särskilt tar med mig är vilken kraft det finns i att jobba längs värdekedjor, att få in olika aspekter av vad man vill få ut av ett system redan i utvecklingsfasen. Sen är det också en viktig erfarenhet att den tekniska utmaningen bara är en del, att bygga förtroende mellan parterna har också varit helt centralt. TraceMet bygger på att parterna delar med sig av data, det känns väldigt bra att vi lyckats bygga ett system som fungerar både tekniskt och förtroendemässigt.

Nästa vecka går du i pension, hur känns det att inte få vara med om den fortsatta utvecklingen av TraceMet?

– Hahah, jag kommer fortsätta följa hur det går för TraceMet från vårt nyinköpta fritidshus utanför Flen i Sörmland. Jag är helt trygg med att TraceMet kommer att förvaltas väl.


MER INFO

TraceMet drivs av Svemin och IVL i samarbete med Boliden och LKAB. Bakom projektet står Vinnova, Energimyndigheten och Formas via det strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation – en gemensam satsning för att stärka svensk gruv- och metallutvinnande industri.