Aktuellt

Arbetsmiljöutvecklaren tilldelas Svemins Arbetsmiljöpris 2023

Förmågan att inspirera medarbetare och skapa en tryggare arbetsmiljö genom utbildning och pedagogiskt material imponerade på juryn. Camilla Backebjörk, arbetsmiljöutvecklare på LKAB Malmberget tog på onsdagen emot Svemins Arbetsmiljöpris 2023.

Arbetsmiljö och säkerhet är grundläggande för den svenska gruv- och mineralindustrin. Det pågår därför ständigt förbättringar inom området vilket Svemin, branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige uppmärksammar genom att dela ut Svemins Arbetsmiljöpris.

– En sund och trygg arbetsmiljö är en förutsättning för att trivas och må bra på sin arbetsplats. Med årets tema för arbetsmiljökonferensen (inkludering, likabehandling och värderingar) vill vi lyfta fram och belysa hur viktigt det är att arbeta med och vara medveten om att dessa parametrar spelar lika stor roll som de fysiska ”hårda” delarna i arbetsmiljön, säger Svemins arbetsmiljöexpert Åsa Dahlfors.

Årets konferens på Kulturens hus i Luleå lockade stor publik och på plats fanns LKAB:s arbetsmiljöutvecklare Camilla Backebjörk som fick ta emot årets Arbetsmiljöpris.

–Jag känner mig otroligt stolt och hedrad. Både för insatserna vi gjort och för alla som varit med på den här resan. Vi har varit många genom åren och jag är väldigt tacksam över att få jobba i ett företag som vill bli bättre och utvecklas varje dag, säger Camilla Backebjörk, arbetsmiljöutvecklare på LKAB Malmberget.

Drivkraften har varit att påverka

I 13 år har Backebjörk arbetat med frågor som rör arbetsmiljö och säkerhet. Genom pedagogiska verktyg, utbildningsmaterial och entusiasm skapar hon en tryggare arbetsmiljö för sina medarbetare. Vikten av långsiktigt arbete är enligt Backebjörk stor.

–Man kan välja att utmana eller bevara normer. Viljan kommer inifrån. Vi har jobbat med att människor ska få insikt genom utbildning. Man måste se det som ett långsiktigt arbete och inte något man bara kan bocka av, säger Backebjörk.

Att kunna hjälpa andra och påverka det dagliga arbetet med sina kollegor är en stor drivkraft för årets vinnare.

–I slutändan är det mina kollegor som gett mig inspiration till att skapa en bättre arbetsmiljö för alla. Om jag kan förhindra att en person skadar sig eller blir sjuk är det värt allt. Att kunna påverka har drivit mig. Säkerhetskultur-gruppen i Malmberget ger mig otroligt mycket inspiration varje dag, avslutar Backebjörk.


Tidigare vinnare av Svemins Arbetsmiljöpris

  • 2019 – En grupp på Boliden Aitik som visat på stor initiativförmåga, engagemang och nytänkande för att ta fram verktyg i det förebyggande arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet.
  • 2018 – Sören Eriksson, huvudskyddsombud, Boliden Kristineberg och Johan Holmberg, brandskyddssamordnare tillsammans med Garpenbergs vägvisare, Boliden Garpenberg.
  • 2016 – Zinkgruvan Minings Hälsa- och fritidsgrupp.
  • 2015 – Edor Lövgren, skyddsombud och operatör avd Raise Boring, Bergteamet.
  • 2014 – Niklas Karlsson, sektionschef Underhåll vid Boliden Garpenberg.


Hela motiveringen

Hon beskrivs som en äkta eldsjäl! En uppskattad sådan. Med sitt otroliga engagemang och gedigna kompetens inom säkerhetskultur och det organisatoriska och sociala arbetsmiljöområdet har hon tagit fram pedagogiska verktyg och utbildningsmaterial som uppskattas med en ”Wow, nu förstår jag”-känsla. Hon visar och förklarar på ett enkelt sätt hur människors beteenden fungerar, hur vissa situationer kan uppstå och hur man aktivt arbetar för en bättre säkerhetskultur på arbetsplatsen. Efter att under lång tid (13 år) engagerat sig och bidragit i säkerhetsarbetet har hon nu en hel säkerhetkulturgrupp att jobba tillsammans med.

Arbetsmiljöpriset 2023 går till Camilla Backebjörk (Arbetsmiljöutvecklare LKAB Malmberget.