Aktuellt

Borrvärldens Zlatan

En av världens främsta experter på kärnborrning finns i Knivsta. Krister Larsson är borrvärldens Zlatan och han anser att det i Sverige är säkrare att arbeta i en gruva än att arbeta som exempelvis lantbrukare, eller att bilpendla.

Märstabon Krister Larsson har tack vare sitt arbete som konsult besökt 85 olika länder. När någon har ett extra svårt borruppdrag så brukar Krister Larsson bli kontaktad.
– Jag har fått se mycket som inte andra sett, men det är inte direkt några turistorter jag hamnat i. Man kan säga att jag sett världens baksida eftersom gruvor och dammar alltid ligger utanför städer och ibland långt ut i väglöst land, säger Krister Larsson.

Tidigare arbetade han på Atlas Copco och när en gruvolycka inträffade i Chile 2010 fanns bland andra Krister Larsson på plats. Nu har en film spelats in om dramat och i huvudrollerna kommer man att kunna se flera kända skådespelare.

Men Krister Larsson är inte säker på att han kommer att se filmen. Trots att räddningsaktionen gick bra, har han inga goda minnen från de dagarna. Han har sett vänner dö i gruvras och tycker att minnena från Chile känns sorgliga.
– Egentligen var det bara ren tur att gruvarbetarna kunde räddas. Gruvan var dåligt byggd och flera schakt ovanför arbetarna hade kollapsat. När man sedan skulle borra snett ner från sidan för att lokalisera var de instängda befann sig så visade det sig att gruvkartorna var felaktiga, säger Krister Larsson som däremot har sett en dokumentärfilm om räddningsaktionen.
Den förste som fick se filmen var Barack Obama, direkt därefter visades filmen för Krister Larsson och kollegerna på Atlas Copco innan filmen färdigställdes.

Andra länder Krister Larsson har besökt på sina uppdrag är Ryssland, USA och Sydafrika.
– Här var jag i Kamtjakta, en halvö nordöst om Ryssland, säger Krister Larsson och visar några fotografier på bostäder som ser ut som skjul.

På morgnarna fick han åka i en rysk stridsvagn till jobbet eftersom det inte fanns några vägar till stället de skulle borra på. Området han vistades i var också ett av världens mest Grizzlybjörnstätaste.
– Vissa säkerhetsmässigt tveksamma platser har man nog hamnat på ibland. Exempelvis har jag åkt ner i världens djupaste singelschakt i Sydafrika. Med en enda hiss kom man 3600 meter ner i marken, säger Krister Larsson.

Men rädd är han inte när han är ute på jobb.
– Nej, är man rädd ska man inte jobba under jord, men man ska ha respekt för miljön där. Det blir en annan mentalitet i gruvor och tunnlar, säger Krister Larsson.

Han anser att det i Sverige däremot är säkrare att arbeta i en gruva än att arbeta som exempelvis lantbrukare, eller att bilpendla.

I dag arbetar Krister Larsson på företaget Insemoso som nyligen flyttade till Marma företagsby i Knivsta. Här utvecklar han tillsammans med ägaren, Stefan Sandman, ny utrustning för tunnel- och dammtätning.

Hur blir man expert på kärnborrning?

– Jag var mekaniker först och sedan började jag borra. Det är inte ett yrke man kan utbilda sig till direkt, säger Krister Larsson som med åren blivit så känd i dessa kretsar att man på skämt kallar honom borrvärldens Zlatan.

"Borrvärldens Zlatan", aka Krister Larsson. Foto: Maria Lindblom/unt.se

”Borrvärldens Zlatan”, aka Krister Larsson. Foto: Maria Lindblom/unt.se

 

Fotnot: Artikeln publiceras med tillstånd av unt.se. Texten är tidigrare publicerad: http://www.unt.se/uppland/knivsta/gruvhjalte-gommer-sig-i-knivsta-3649582.aspx