Aktuellt

Northland föll på målsnöret

En lösning var nära för det kämpande gruvbolaget Northland Resources. Men i och med de tilltänkta investerarnas plötsliga avhopp blev konkursen oundviklig.
– Beklagar verkligen, det här var en julklapp ingen önskade sig, säger Per Ahl, vd SveMin.

Orsaken till dagens dystra besked är järnmalmspriset. Det har varit nedåtgående under en längre tid men har sen årsskiftet störtdykt med över 40 procent.

Det här beror delvis på en minskad efterfrågan men framförallt på grund av ett globalt överutbud av malm. Faktorer som enskilda bolag inte kan styra över men som har gjort tillvaron mycket tuff för de nyetablerade företagen på järnmalmssidan.

Det plötsliga beskedet i fredags att den grupp investerare som skulle ta över företaget hoppar av, kom ändå mycket överraskande. En lösning hade varit så nära. Men istället blev det meddelande om konkurs vi nåddes av idag.

– Northland föll verkligen på målsnöret, säger Per Ahl. Det engagemang och den framtidstro som Northland skapat har varit fantastisk. Idag går våra tankar framförallt till de anställda och hela samhället i Pajala som nu drabbas.

Kvar i marken i Kaunisvaara finns en järnmalm av yttersta kvalitet.
– Den kommer brytas om inte förr, så senare, säger Per Ahl.

Kontakt

VD

Per Ahl

08-762 67 30

070-541 67 82

per.ahl@svemin.se

Kommunikationschef

Emma Härdmark

08-762 67 36

070-346 60 48

emma.hardmark@svemin.se