Aktuellt

Stenhård konkurrens om geologiskt pris

Geologiska sevärdheter förtjänar att lyftas fram! Därför arrangerar SGU tävlingen Geologiskt Arv. Nu startar en ny omgång av tävlingen. Läs om de nominerade bidragen och lösta på din favorit! Passa på under sommaren att besöka dessa platser eller andra geologiska sevärdheter.

En rullstensås som aldrig tycks ta slut, en ung förkastning, lökformade tunnelgrottor, trånga klyftor, fossila älvfåror, flera meter höga bankar av gamla musselskal, raukar i norr, en vulkanbåges uppgång och fall, det mytomspunna restberget eller ett peneplan platt som ett salsgolv. Nu har du chansen att rösta fram den mest spännande och värdefulla naturformationen i landet. Nu kan du vara med och rösta fram.

Hur formades det svenska landskapet med sina skogsbeklädda berg och breda dalar, långa stränder och vidsträckta slätter? Vilken plats berättar bäst en liten bit av den stora historien om varför Sverige ser ut som det gör? Var med och rösta fram den plats som främst förtjänar titeln Geologiskt Arv 2014.

Bland många förslag har tio kandidater valts ut, tio unika platser som visar på en imponerande bredd inom ämnesområdet geologi. Vissa av platserna är välkända besöksmål medan andra är relativt okända för den bredare allmänheten. Men alla har det gemensamt att de har något viktigt att berätta om hur vårt land en gång formades.

De tio nominerade kandidaterna är:

  • Lansjärvförkastningen – isen smälte och Jorden skälvde
  • Bjurälvens karstlandskap – slukhål, grottor och sifoner
  • Härnökusten – havet skulpterar berget
  • Morafälten – föränderliga älvfåror och fossila dyner
  • Billudden – rullstensåsen som reser sig ur havet
  • Utö – en vulkanbåges uppgång och fall
  • Hunnebo klovor – vittring skapar mjuka former
  • Skalgrusbankarna i Uddevalla – musslorna som fick Linné att undra
  • Nordkroken – det kontinentala salsgolvet
  • Blå Jungfrun – det mytomspunna röda restberget

Geologiskt Arv 2014 arrangeras av Sveriges geologiska undersökning, SGU, och kommer att bli en återkommande tävling. Röstningen sker via sgu.se (sgu.se/geoarv). Där finns också mer information om kriterierna för bidragen. Tävlingen är öppen fram till och med 14 september. Alla kan rösta, en gång per person. Tävlingen sker i två omgångar. Först genom en publik omröstning. Bland de fem nominerade som får flest röster utser juryn förstapristagaren. uryn består av representanter från Naturvårdsverket, Naturhistoriska riksmuséet, Uppsala universitet, Världsnaturfonden, Biosfärrådet, Sveriges nationalkommitté för geologi, Svenska Turistföreningen, SveMin, Riksantikvarieämbetet samt SGU (ordf). Vinnaren presenteras på geologikonferensen GeoArena i Uppsala 15 oktober 2014.

Bild Linda Wickström, SGU. Minnesfjället vann tävlingen 2012.

Bild Linda Wickström, SGU. Minnesfjället vann tävlingen 2012.